marinealle referenties

Leveren en installeren van FiFi systemen

Voor Borealis Maritime hebben wij de ombouw van de brandblusinstallatie aan boord van twee schepen gerealiseerd. Twee bestaande “off-shore supply vessels” moesten voorzien worden van een zogenaamd FiFi-1 systeem. Dit systeem bestaat onder andere uit twee grote bluskanonnen waarmee het schip een brand op een ander schip of booreiland kan helpen blussen.

Ieder kanon spuit ruim 20.000 liter water per minuut over een afstand van meer dan 130 meter. Om voldoende water bij de kanonnen en de rest van het bluswatersysteem te krijgen zijn er twee grote pompen geleverd die elk 30.000 l/min (1.800 m³ / uur) verpompen bij een druk van ca. 14 bar.

De pompen worden aangedreven door Caterpillar dieselmotoren van 1350 pk. Deze motoren doen normaal gesproken dienst als generator. Wanneer de pompen nodig zijn voor het blussen worden de generatoren afgekoppeld en de pompen ingeschakeld met behulp van hydraulische koppelingen.

De schepen lagen op een Spaanse werf vlak bij de plaats Cadiz. Deze werf heeft onder supervisie van Roodhart de benodigde aanpassingen aan het schip gedaan. Er moest een heleboel apparatuur verplaatst worden om ruimte te maken voor deze grote pompen achter de bestaande motoren. Daarnaast moesten de frames aangepast worden, het leidingwerk geïnstalleerd worden en het besturingssysteem van de motoren worden aangepast.

Na de installatie en het “droog” testen van de systemen zijn wij met het schip de zee opgegaan voor de “sea trial” met de inspecteur van Lloyds. Daar hebben wij in een duurtest van ruim 5 uur kunnen aantonen dat het FiFi-1 systeem perfect werkt en voldoet aan de wensen van de klant.